Saknar nycklar – hur dyrkar upp gammalt lås

Skall göra en uthyrningslägenhet i en del av huset, som redan har en ytterdörr. Dock har denna dörr inte använts på åratal, och föregående ägare hade inte fått några nycklar till den. Mitt uppdrag är nu att få upp dörrskrället, och byta lås.

Huset är från -38, och låset går nästan upp med en nyckel som jag hittade i en av innerdörrarna, så med all säkerhet så är det samma typ av lås som finns på många innerdörrar. F.A. Stenman nr 9 står det på nyckeln som nästan vrider ni regeln.
Alltså ett mycket gammalt lås, med trycket ovan låskolven. Verkar vara något i stil med 5 tillhållare.

Har funderat på att borra upp, men eftersom jag inte har koll på dom här gamla låsen, så har jag en känsla av att dörren kommer att vara rätt mosig när jag borrat runt.

Så frågan är om man istället skall försöka kapa låsregeln med något verktyg utifrån. Först tänkte jag på en dremel, men iom att regeln sitter en två centimeter in, så kommer dremeln inte åt. Dessutom kommer det att ta lång tid… Sedan tänkte jag att man kan ta kapen, vilket funkar, men då blir det garanterat märken på dörren och karmen. (Cirka 1,5 millimeter springa)

Sista tanken är om man kan använda en multimaster (typ Bosch eller Fein) för att kapa? Har inte någotn sådan själv, så vet inte om dom biter på såpass mycket stål?

Eller ska man gå in och köpa sig ett dyrkset på en butik som dyrkar.se typ? De verkar ju ha en hel del i sin butik som hade kunna hjälpt mig nu..

Hur gör en låssmed? Kanske billigare att ta hit någon som kan detta…